Rea!

On The Shortwaves, 1923-1945

300,00kr

I lager

Kategorier: ,

Beskrivning

Broadcasting on the shortwaves 1945 to today Den amerikanske DX-aren och juristen Jerome S. Berg har lämnat ifrån sig ännu ett ambitiöst och gediget arbete – att beskriva radiostationerna på kortvåg och deras historia. Visserligen utifrån ett amerikanskt perspektiv, men skildringarna är ändock så allmänt hållna att de är mycket intressanta också för europeiska DX-ares öron.

Den första delen i denna bok är en historisk översikt – och det är också viktigt att påpeka – med en DXares erfarenheter- i vilken miljö som radiostationerna verkat i när det gäller de internationella världsbandsradiostationerna, deras hemmaprogram, religiösa och clandestinesstationer. Vidare om europeiska och nordamerikanska piratsändare. Slutligen får vi ta del av överblickar kring frekvensplanering, störsändare, SSB och DRM. I ett avsnitt berättas det också om hur den internationella kortvågsvärlden förändrades i samband med Sovjetunionens och Östblockets fall 1989-90. Vi får också följa utvecklingen med allt fler reläsändare och hur man då lånar sändare av varandra på ett sätt som tidigare varit ”politiskt omöjligt”.

I Jerry Bergs avslutningskapitel analyserar han utvecklingen för internationella rundradiosändningar över kortvågen och rekapitulerar vad som hänt internationell rundradio sedan 1945.