Rea!

The Early Shortwave Stations

300,00kr

I lager

Kategorier: ,

Beskrivning

The Early Shortwave Stations: A Broadcasting History Through 1945.

Broadcasting on the Short Waves, 1945 to Today var en genomgång år för år av de stationer som sände på kortvåg från 1945 till i dag. Denna nya bok, The Early Shortwave Stations: A Broadcasting History Through 1945 är samma typ av genomgång av de stationer som sände före 1946, med start vid kortvågens första tid och under andra världskriget. Boken består av tre delar: Kapitel 1 – Förspelet till kortvågen. Detta avsnitt omfattar perioden före 1923 och berättar om vad som ledde fram till införandet av kortvågssändningar. Här diskuteras bl a radiopionjärerna, den roll som spelades av sändaramatörer, flottan, de tidiga experimenten med kortvågsfrekvenser, och KDKA:s betydelse under kortvågssändningarnas första tid.

Kap.  2-4 – Kortvågen från år till år. Dessa kapitel tar läsaren med på en resa, från början av regelbundna kortvågssändningar 1923 genom andra världskriget . För de första åren ligger fokus på de amerikanska kortvågssändarna, såsom W8XK ( KDKA ), W2XAF ( WGY ), och W8XAL ( WLW ), som till en början i princip var ensamma på kortvågsbandet, samt den tidens viktiga frågor, som t ex överbeläggning, utveckling av nätet, och tidigt internationellt utbyte av program. Allteftersom tiden gick började många andra inhemska amerikanska stationer sända på kortvåg. Dessa stationer och deras avkooppningar var de tidiga förfäderna till Voice of America. Snart kom andra länder, som Holland , England och Australien, in i handlingen och på 1930-talet hade praktiskt taget varje land en rudimentär sändaekapacitet.

Mediet expanderade snabbt, och många hoppades att internationell kortvåg, med dess förmåga att överbrygga långa avstånd, skulle bidra till världsfreden. . Radioverksamheten under det spanska inbördeskriget var den första indikationen på motsatsen, och under krigsåren kom utnyttjandet av kortvåg för propaganda i full blom. Kortvågssändningar under kriget behandlas i detalj, inklusive stationer med osäker härkomst med tydliga politiska budskap – clandestines. Denna bok är en kortfattad analys av de faktorer som ledde till kortvågens framväxt före och under krigsåren.

Här diskuteras också div hobbyfrågor, som t ex mottagare, tidskrifter, klubbar etc. Boken handlar dock i huvudsak om de stationer, både de stora internationella sändarna och de för DX-are mycket attraktiva många små och mindre välkända stationer som sände i Asien, Afrika och Latinamerika,

Häftad, 331 sidor, 118 bilder ,